torstai 13. marraskuuta 2008

George W Bushin perintö

George W Bush arvioi puheessaan tänään, että liian löysä raha ja velkaantuminen ovat finanssikriisin perussyyt. Esimerkiksi asuntolainaa annettiin ihmisille, joilla ei ollut niihin varaa. Sen jälkeen riskilainat paketoitiin instrumenteiksi, joiden arvoa sijoittajat eivät ymmärtäneet.

En suoraan sanoen halua jättää tätä vallitsevaksi totuudeksi. Ja sellaiseksihan se muodostuu, ellei joku sano, että keisarilla ei ole vaatteita.

Jenkkien sub-prime luototus pohjautuu demokraattien edelliseen presidenttiin Bill Clintoniin ja hänen visioihinsa. Tavoitteena oli tarjota mahdollisuus asuntoihin myös niille, joilla sitä ei sikäläisen katsannon mielestä ole. Ylivelkaantuneisiin, alityöllistettyihin, köyhiin ja kipeisiin sekä kaikkiin muihin eläinryhmiin joita sieltä vielä löytyykään.

Paine joko Funny Macciä tai Mae Westiä tai sen kavereita kohtaan kävi ylivoimaiseksi. Ja visio toteutettiin kokonaisuudessaan George W.:n kaudella.

Vain yksi puuttui. Seuranta ja valvonta. Sitä ei ilmeisesti George W.:n hallinto älynnyt panna ajan tasalle. Ja siksi kävi niinkuin on nyt käynyt.

Seuranta prakasi siinä vaiheessa, kun reittaajat eivät enää osaneet sanoa mitä missäkin paketissa on ja valvonta sen vuoksi, että reittaajat eivät enää osaneet sanoa mitä missäkin paketissa on. Tästä ideologisesta fiksaatiosta meidän seuraavan parin-kolmen vuoden tapahtumat johtuvat.

Ei kommentteja: